ispir yöresel ürünler logosu

BLOG

İspir Yöresel Ürünler Hakkında Blog Yazılarımız

İspir Fasulyesi Neden Pahalı ?

 

İspir fasulyesi diğer fasulye türlerine göre neden daha pahalı? Günden güne daha da ünlenen yiyenin aklına bu fasulyemi gerçekten diye soru işaretleri bırakan bir çok müşterimizin fiyatından dolayı kendisi bile yiyemeden sırf misafirleri için sipariş ettiği. Birçok özel davet  ve yemekte masaları süsleyen böylesine lezzetli İspir fasulyesinin fiyatını belirleyen etkenleri sizler için derledik.İspir bölgesi makineli tarıma uygun değildir. Tamamiyle el emeği olan İspir fasulyesini Farklı bir fasulye ile kıyaslayacak olursak işçilik olarak üç katı çaba harcanmaktadır. İspir fasulyesi yabani bir cins olmasından dolayı tamamen organik bir fasulye cinsidir ve verimi çok azdır. Diğer fasulye türlerine göre bir ağacından daha az miktarda fasulye çıkar. Boyunun kısa olması ve her kabuğun içinde sadece 3 adet fasulye bulunmasından dolayı normal fasulye cinsine göre 5 kat daha az fasulye alınmaktadır. Üretim azlığına birde yüksek talep eklenince İspir fasulyesinin fiyatını belirleyen etkenler  böylece oluşmuş oluyor.

 

İspir şeker fasülyesi tarifi

 

İspir fasulyesi nasıl pişirilir?

Öncelikle elinizde ki fasulyenin gerçek İspir fasulyesi olduğundan emin olunuz. Sitemizden doğal İspir fasulyesi temin edebilirsiniz. İspir fasulyesi diğer kuru fasülye türlerinden daha hızlı pişip çok da kolay dağıldığı için bu yazımızı okuyup fasulyenizi öyle pişirmenizde fayda vardır.İspir fasulyesinin hazırlanış ve pişirilme aşamaları aşağıda sıralanmıştır. Eğer sizde İspir fasulyesi  pişirmek için acemiyseniz sırasıyla aşağıdaki yolları izleyerek fasulyenizi pişirip yemeye hazır hale getirebilirsiniz.Öncekikle İspir fasulyesini pişirmeden 9-10 saat öncesinde suya koyup bekletiniz. Bekleme sonrası süzgeçten geçirip suyunu iyice sızın. Tencereye ispir tereyağı koyunuz ve içine ince  kıyılmış soğanları koyarak 2_3 dakika kavurunuz daha sonra salçasını ekleyiniz salçayı yağda iyice kavurunuz.  Süzülen fasulyeleri tencereye ilave ediniz ve hafif şekilde kavurunuz üzerine kesinlikle sıcak su dökmeyiniz. Tencere içindeki fasulyelerin üzerini hafif geçecek şekilde soğuk su ile doldurunuz.ispir fasulyesini pişirirken tencereye bir parça kemik koyarsanız fasulye daha lezzetli bir hale gelmiş olacaktır. İspir fasulyesini kısık ateşte pişirmeye dikkat ediniz.Net bir  Pişirme süresi olmadığı için birden pişerek dağıla bilir. pişme zamanına doğru sık sık takip edilmesi önerilir.

 

İspir şeker fasulyesinin tohumu

 

İspir fasulyesinin tohumu hasattan elde edilen ve yemeği yapılan fasulyenin kendisidir. Hasattan toplanan fasulyenin bir kısmı yemeklik bir kısmı satılmak bir kısmıda tohum olarak ayrılır. İyi bir mahsül alabilmenin yolu daha iyi kalitede ki tohumu kullanmaktır.  Sadece erzurumun ispir bölgesinde yetişen bu fasulye çeşiti yetiştiği bölgede dahi tarladan tarlaya farklılık göstermektedir. En kaliteli ispir fasulyesi yüksek ve kireçli sularda yetişmektedir. İspir fasulyesi tohumu her ne kadar denendiysede  farklı bölgede yetişmemektedir. Fasulye tohumunu nun gerçek ispir fasulyesi olduğunu anlamak için kabuğunun inceliğine Yuvarlak bir yapıya ve diğer kuru fasulyelere göre daha iri olmasına dikkat edilir. İspir fasulyesinin içinde mutlaka kırık ve çatlak fasulye bulunur. Elle işçilik yapılır makineli tarıma uygun değildir.Sitemizden sipariş edeceğiniz İspir fasulyesini dilerseniz tohumluk olarak da kullanıp sizde başka bölgede yetişip yetişmediğini test edebilirsiniz. İspir fasulyesi ve diğer İspir yöresel ürünleri sipariş etmek için sitemizi inceleyip bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yeşil İspir Dergisi TEŞEKKÜR !

 

Yeşil İspir dergisi Selçuk Çağlayan tarafından 2003 yılında kurulan ve her 3  ayda bir yayınlanan İspir yöresini tanıtan, gelenek ve göreneklerin yaşatılıp gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan, köylerimizin güncel hal ve haberlerini sıla hasreti çeken gurbetçilerimize aktaran , İspir’ de yada başka bir şehirde ikamet eden esnafımızı tanıtan ve başarılarını dergisi yoluyla tüm hemşehrilerimizle paylaşılan ülke çapında İspir’li hemşehrilerimize dağılan yöresel bir dergidir.

 

Yeşil İspir dergisi son sayısında ( 34. sayı) web sitemizin kurucusu Mahmut Nayir’den de söz etmiş yapmış olduğu girişimden hemşehrilerimizi haberdar etmiştir. Bizde ispiryoreselurunler.com olarak bize ayırıdığı köşesi ve İspir’lilerin sesi olduğu için SN. Selçuk ÇAĞLAYAN’a teşekkür ederiz.  Daha uzun yıllar çalışmalarının ve başarılarının devamını dileriz.

 

 

Kara kovan balı

 

Karakovan bilinen normal peteklerin aksine ağaç gövdesinin içi oyularak yapılmış kapatıldığında sadece arıların girip çıkabileceği bir gözü olan hiç bir şekilde dışardan ışık almayan kovan çeşididir. İsmini karanlık olmasından alan kara kovana arıların bal yaptığı süre boyunca hiç müdahale edilmez. Yaklaşık 6-8 ay arılar kendi başına bırakılarak bal yapması sağlanır.  Bal sağımı yapıldığı zaman arının kışında yiyip yaşayabilmesi için balın bir kısmı kovanda bırakılır.Kesinlikle şerbet,şeker,glikoz takviyesi yapılmaz zira bu kovanlar onun için uygun değildir.  Tamamen arıların kendi imkanlarıyla yaptıkları bal olduğu için hiç kuşkusuz tam bir şifa kaynağıdır.

 

İspir Yöresel Ürünleri © 2016 – 2019 - Tüm Hakları Saklıdır.