Sitemizden 2 Kalitede Fasulye Bulunmaktadır. Bunun Sebebi Nasıl Her Markanın Ürünü Kalite Olarak Birbirinden Farklıysa Çiftçimizin Ürettiği Fasulyeler de Rakım Veya Sulamaya Bağlı olarak Değişiklik Gösterebiliyor. Kesinlikle Her İkisi de İspirli Çiftçimizin İspir Sınırları İçerisinde Ürettiği Doğal İspir Fasulyesidir. Arasındaki Fark Seçilemeyecek Kadar Azdır ama Çiftçimizin Hakkını Vermek Açısından Her Ürünü Kendi Değerinde Satmaya Özen Gösteriyoruz.
İspir Fasulyesi Erzurum’un Rize ile sınır olan İspir ilçesinin yüksek rakımlı köylerinde yetişir. Her ne kadar başka yerlerde ekilmesi denense de İspir’deki verim alınamamıştır.İspir fasulyesinin yetişmesinde Tohum,Rakım,Hava ve Su faktörünün önemli olduğunu biliyoruz. İspir fasulyesi ”Şeker Fasulyesi” ve yörede ”Lobiya” olarak da bilinir.
Mayıs ayının ortalarında ekilmeye başlanan İspir fasulyesi haziran ayının başlarında topraktan çıkmaya başlar ve çapalama işlemi yapılır. Haziran ortalarında ilk suyu verilen fasulye büyüdükçe sarılması için sırıklar çakılır.En az haftada bir defa sulama işlemi yapılır ve eylül ayına kadar bu işlem devam eder. Eylül ayında büyüyen fasulyelerin kabukları kızarmaya ardından da kurumaya başlarlar.Kabuklar tamamen kuruduğu zaman toplamaya hazır hale gelmiş demektir. Öncelikle bütün sırıklar tarladan teker teker çekilir ve üzerinde ki fasulyeler sıyrılır.Daha sonra fasulye otundan ayrılır. Daha sonra kabuğundan ayırma işlemine geçilerek kabuğun içindeki beyaz ispir fasulyeleri çıkartılır.Her bir kabuğun içerisinde ortalama 3-4 fasulye bulunur. Teker teker kabuğundan ayrılan fasulyeler daha sonra rüzgara karşı 1.5 metre yükseklikten dökülerek tozunun ayrılması sağlanır. Bu işleme köylerde ”yele verme” denir.
Eylül ayının sonlarında yenmeye hazır hale gelen fasulyeler oldukça yuvarlaktır.Rengi parlak bej rengindedir.Suda fazla şişer ve büyür.En önemli özelliğinden biri erken pişmesidir , nispeten kabuk atmaz.Bunun yanında bir o kadar da lezzetlidir.
Tamamen köylerde arazi şartları traktör gibi araçlara uygun olmadığı için çapadan ,toplanmasına kadar el emeği ile uzun ve meşakkatli bir süreçten sonra az miktarda elde edilebildiği için (1 dekardan yaklaşık olarak 100 kilo ürün elde edilir) diğer fasulye türlerine nazaran pahalı görünse de aylarca uğraşılan emeğin karşılığını ancak veriyor. Özel ve nadir bir fasulye türü olan İspir fasulyesinin üretiminden çok talep görmesi de fiyatının yüksek olmasına da bir etkendir.